Aromaterapi Soya Mumu Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 2021-01-27 11:42:09

AROMATERAPİNİN FAYDALARI NELERDİR? 1.  Aromatik kokular ruh sağlığına faydalıdır. 2.  Hafızanın güçlenmesine katkı sağlar. 3.  İyi anıların hatırlanmasına yardımcı olur. 4.  Stresten kurtulmanın en iyi yollarından biridir. 5.  Kaygı bozukluğunu azaltır. 6.  Uyku kalitesini arttırır. 7.  Duygu durumunuzu düzenler. 8.  Beyin aktivitesinin artmasına yardımcı olur. 9.  Dikkat arttırıcıdır. 10. Yaratıcılığı arttırır. 11. İletişim kurmayı kolaylaştırır.

Aromaterapi Soya Mumu Nasıl Yapılır?

Soya nedir?

Soya mumu soya fasulyesinden elde edilir, sürdürülebilir kaynaklardan oluşan bitkisel bir hammaddedir. Bitkisel bir kaynak olduğu için çevreye zarar vermez.
Toksinlerde arınmış, kansorojen ve kirletici maddeler içermez. Parafin mumuna göre daha uzun yanar. Soya mumundaki esanslar daha temiz ve güçlü yanar. 

Aromaterapi Soya Mumu Nasıl Yapılır?

1. Soya parçalarını benmari usulü veya cezvede kısık ateşte yavaş yavaş eritin.

2. Ardından renk ve esansı ayrı ayrı eklemek için erimiş soya parçalarını farklı kaplara ayırın.

3. Daha sonra aromatik yağdan ekleyin. (1 tüp 1 bardak içindir)

4. Mumunuzu renklendirmek için organik gıda boyasından çok az miktar ekleyin.
Not: Gıda boyası miktarı arttıkça mumunuzun rengi koyulaşacaktır. (Açık renk tonları için daha az kullanabilirsiniz.)

5. Erimiş mumu ısıya dayanıklı bir kalıba (bardağınıza) dökün.

6. Ahşap fitilleri bardaklara yerleştirin ve mumunuzun tamamen kurumasını bekleyin.
(Not: Bir bardağa iki adet ahşap fitil yerleştirmenizi öneriyoruz, ikili olması gür yanmasını sağlayacaktır.)

7. Mumunuz soğuyup sertleştikten sonra fitili 1 cm üzerinde kalacak şekilde kalan kısmını kesin.  

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi, esanslı yağların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem yaklaşık 1000 yıllık bir tarihçeye sahiptir. Aromaterapi Sümerliler ile başlamıştır. En yaygın kullanıldığı yer ise Cindir. Aromaterapi esanslı yağlardan elde edilen kokularla insan fizyoloji uyarılır. Bu sayede hem bedensel hem ruhsal iyileşme sağlanabilmektedir. Antik dönemlerde özellikle fiziksel hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Özellikle bu alanda İbn-i Sina en önemli isimdir. Ancak günümüzde daha çok ruh sağlığının iyileştirilmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Araştırmalar kokuların beyinde Amigdala ve Frontal Lob’u etkilediğini kanıtlar. Amigdala İnsanın duygularının kontrol edildiği merkezdir. Frontal Lob ise hafızanın oluşmasında, duyguların anlamlandırılmasında ve uzun vadeli planların yapılmasında görev alır.
 

1.  Aromatik kokular ruh sağlığına faydalıdır.
2.  Hafızanın güçlenmesine katkı sağlar.
3.  İyi anıların hatırlanmasına yardımcı olur.
4.  Stresten kurtulmanın en iyi yollarından biridir.
5.  Kaygı bozukluğunu azaltır.
6.  Uyku kalitesini arttırır.
7.  Duygu durumunuzu düzenler.
8.  Beyin aktivitesinin artmasına yardımcı olur.
9.  Dikkat arttırıcıdır.
10. Yaratıcılığı arttırır.
11. İletişim kurmayı kolaylaştırır.

Koku ruh halimizi nasıl etkiliyor?


Çalışma odalarında hafızayı olumlu etkilemek için lavanta, tarcin, gül, karanfil kokusu kullanılmalı, Sosyal ortamlarda ise portakal, limon kokuları gibi kokular tercih edilmelidir.

Romantik ortamlarda ise gül, kirmizi meyveli, hindistan cevizi ve misk kıvamındaki kokulara daha fazla ilgi duymaktadırlar.

Ruh halimiz koku ve renkler ile tasvir edilebilir;

Gül, karanfil kokusu, kırmızıyı anımsatır. Tutku, kendine güven, enerji ve hafıza ile ilişkilidir.

Göl, nehir, okyanus kokusu maviyi çağrıştırır. Sadakat, barış, rahatlama, bilgelik, odaklanma ile bağlantılıdır.

Amber, tütsü kokusu siyahı çağrıştırır. Güç otorite, ciddiyet anlamına gelir.

Odun, tahta, kereste kokusu kahverengiyi düşündürür. Güvenilirlik, dostluk, sadelik ve mütevazilik akla getirir.

Bögürtlen, ilham verir ve afrodizyak etkisi vardır. Meyveli meyvelerin kırmızı-mor renk paleti cinselliği cagristiriyor.

Mango, ferahlatıcı, rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğini korumaktadır.

• Hindistan cevizi- Zihninizi boşaltmanıza yardımcı olduğu için yoga ve meditasyon sırasında da kullanılabilir. Ayrıca kokusunun çiftlerde afrodizyak etki yaptığı da biliniyor.

< Pozitif Hissettiren 5 Koku : Lavanta, Tarçın, Turunçgiller, Yasemin, Vanilya >

  • Lavanta: 
    Yaydığı güzel koku sebebi ile pek çok bakım ürününün vazgeçilmezi olan lavantanın zihni rahatlattığı ve vücuda dinlendirici bir etki verdiği bilinen faydaları arasında yer alıyor. Ama bedenimize en önemli etkisi uykuya dalma sırasında gözlemleniyor. Uykusuzluk problemi çeken kişilere doğal bir çözüm olarak da önerilen lavantanın anksiyete adı verilen endişeli, kaygılı olma durumlarında da rahatlatıcı etkisi olduğu biliniyor. Uykudan önce yastığına birkaç damla lavanta yapı damlatmak iyi bir çözüm olacaktır.

  • Tarcin:
    Tatlı notalar içeren tarçın kokusunun bilişsel fonksiyonlarda yani beynin odak arttırma ve hafızayı güçlendirme gibi özellikle çalışırken çok yardımcı olacak faydaları bulunuyor. Kokular ve beyin fonksiyonlarının ilişkisi üzerine yapılan bir araştırmada dikkat isteyen işlemleri çözme, görsel hafıza, kısa süreli hafıza gibi alanlarda katılımcılar üzerinde iyileşme gözlemlenmiş. Ofiste yoğun çalıştığın günlerde odağını ve verimini arttırma adına Unibble’ın tarçın kaplı kurutulmuş elma dilimlerini yani Apple Cinnamon’u öneriyoruz.

  • Turunçgiller:
    Pek çok ödül almış parfümün içinde turunç aromaları bulunmasına şaşırmamak lazım. Portakal, limon, greyfurt gibi turunçgillerin kokusu doğal antidepresan özelliğe sahip. Anksiyete ve strese olumlu yönde iyi gelip rahatlatan bu kokuların kısa sürede seni canlandırıp neşelendireceğine emin olabilirsin. Gün içerisinde içtiğin suya portakal dilimleri atmak metabolizman için iyi olacağı gibi dilimleri keserken çıkan keskin ve güzel portakal kokusu bile ferahlık verecek. Aynı şekilde Unibble’ın yoğun limon kokusuna sahip Coco Lemon’ı da leziz ve sağlıklı bir alternatif olabilir.

  • Yasemin: 
    Kaygı ve depresyon belirtilerine iyi geldiği bilinen kokulardan biri de yasemin bitkisi. Güzel görüntüsü ile zaten dikkati çeken bu bitki tarihte de uzun zamandır aromaterapinin önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor. Kokusu ile zinde hissettirmenin yanı sıra modunu yükseltmek için de tercih edebilirsin. Önerimiz günlük rutinlerine yaseminli yeşil çay eklemen. Bu aynı zamanda sindirim sistemin için de faydalı olacaktır.
  • Vanilya: 
    Çağrıştırdığı tatlar ve hissettirdiği duygular sebebiyle mutluluk veren kokular listesinin başını genelde vanilya çekiyor. Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan gerçek bir vanilya çubuğuna dokunduğunuzda elinizde kalan koku bile seni gülümsetebilir. İçindeki tohumları ayıklayınca daha da güçlü bir koku yayılacak. Vanilya çubuğu maliyetli bir alternatif olduğundan vanilya aromaları mumlar yakarak mutlu ve rahatlatıcı bir ortam elde edebilirsiniz.