Balmumu Mum Nasıl Yapılır? 

Son güncelleme: 2021-06-23 11:43:37

Balmumu Mum Nasıl Yapılır?  Bardakta: 1. Bal mumu parçaları eritilir 2. Fitil bardaklara yerleştirilir ...... Rulo: 1. Kâğıtlar sıcak bir ortamda yumuşaması için bekletilir 2. İstenilen boy ölçüsüne göre kesilir ......

Balmumu Mum Nasıl Yapılır?  

Rulo:

1. Levha petekler istenilen boy ölçüsüne göre kesilir.
2. Fitil bir kenara yerleştirilip rulo halinde dar bir şekilde sarılır.
3. İstediğiniz kalınlığa göre rulolarınızın üzerine yeni petekler sararak daha kalın mumlar elde edebilirsiniz.



Sıcak
 döküm petekler soğukta daha kırılgan ve hassas olduğu için  kâğıtlar sıcak bir ortamda yumuşaması için bekletilir. (Örneğin,  kalorifer peteğinin üzerinde yumuşamasını sağlayabilirsiniz)*

Peteğiniz hafif kırılır ya da çatlarsa gönül rahatlığı ile işleme devam  edebilirsiniz. Balmumunun yapışkan bir özelliği vardır - çatlayan iki  ucu birbirine bastırarak yapıştırabilirsiniz.  

 



Bardakta:
1. Balmumu parçaları eritilir.

2. Fitil bardaklara yerleştirilir.
3. Eritilmiş balmumu bardaklara dökülür.
4. Bir sabitleyici ile fitil, kaymaması ve düz durması icin sabitlenir.
5. Soğumaya bırakılır (ortalama 5 saat)

  1. İlk önce Balmumu parçalarını kısık ateşte yavaş yavaş eritin.
  2. Balmumunun doğal rengi ve kokusundan dolayı renk ve koku eklenmez.
  3. Saf balmumu yoğun bir madde olduğu için ateşin yanmasını zorlamaktadır. Bu yüzden daha kalın fitiller veya adet olarak daha fazla fitil kullanarak ateşin yanmasını kolaylaştırmak gerekir. Ateşin daha gür yanması için 2 adet Ahşap fitili bir kavanoza yerleştirin. Bu yüzden tek ahşap fitil kullanmamanızı öneririz. Kullandığınız kalıbın çapı büyüdükçe daha fazla fitil yerleştirmeniz gerekmektedir. (Örneğin; 6 cm çap için 2 adet fitil)
  4. Erimiş mumu ısıya dayanıklı bir kalıba (kavanoza) dökünüz.
  5. Sıcak dökülen mumunuz kurumaya başladığında büzüşerek çekme yapacağı için yüzeyde hafif kırılmalar oluşabilmektedir. Böyle durumlarda üzerine ekleme yapabilirsiniz.
  6. Mumunuz soğuyup sertleştikten sonra kullanıma hazır olacak. 

Lütfen dikkat! Erimiş mum çok yüksek bir sıcaklığa ulaşır. Deri ile temas ederse ciddi yanıklara neden olabilir.

 

 


Balmumu Petekleri sıcak ve soğuk döküm olarak ikiye ayrılır. 

Soğuk petekte balmumu önce düz tabaka halinde imal ediliyor, rulo şekline getiriliyor. Daha sonra tekrar merdanelerden geçirilerek üzerine petek gözleri basılıyor. Bu şekilde imal edilen petek esnek oluyor, uygulama esnasında kırılmıyor.

Sıcak dökümde ise, balmumu doğrudan petek şeklinde tek işlemle dökülüyor. Bu peteğin en büyük dezavantajı serin ortamlarda çok kırılgan olması.
Sıcak döküm petekte balmumunun yapısı daha gevşek olduğu için, arılar ihtiyaç duyduklarında bu petekten balmumu desteği alabildikleri için çok daha hızlı kabartıyorlar.