Hiç Görmediği Dünyayı Hobisiyle Değiştiren Ressam Eşref Armağan

Son güncelleme: 2020-12-19 23:00:50

Okuma yazmayı 6 yaşında kendi çabalarıyla öğrendi. Merak ettiği Kelebekler ona sanatın ve keşfetmenin kapılarını açtı. Yaptığı resimlerle sınırların ötesine geçti. Hobisi sayesinde kimsenin göremediklerini ilk o gördü. Harvard Üniversitesinde beyin yapısı incelendi.

Hiç Görmediği Dünyayı Hobisiyle Değiştiren Ressam Eşref Armağan

 

Hiç Görmediği Dünyayı Hobisiyle Değiştiren Ressam Eşref Armağan

Eşref Armağan, 1953 yılında İstanbul’da bir görme engelli olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında görme engelli olduğundan habersizdi. Ailesi, çocukluğunu özgürce yaşayabilmesi için ona asla görme engelli olduğunu hissettirmedi. Görme engelli olduğunu anladığında göremediği dünyayı değiştirebileceğimin farkında değildi. Göremediği nesneleri keşfetmeye olan açlığı ve hiç bitmeyen azmi, onu dünyaca ünlü bir ressama dönüştürdü. Yaptığı resimlerle dünyasına yeniden şekil verdi.

Okuma yazmayı 6 yaşında kendi çabalarıyla öğrendi.

Eşref, 6 yaşına geldiğinde okula gitmek istedi. Babasının okul müdürünü tanıması sayesinde okula kayıt yaptırmadan gitme fırsatını yakaladı. Tüm önyargılara rağmen plastik harflere dokunarak okuma yazmayı kendi çabasıyla öğrendi. 

Merak ettiği Kelebekler ona sanatın ve keşfetmenin kapılarını açtı.

Eşref Armağan:’’ Bir gün babamdan bana bir kelebek yakalamasını istedim. Çünkü kelebekleri çok merak ediyordum. Ancak babam kelebeklerin çok hassas canlılar olduğunu söyledi. Üstelik kısacık Ömürleri vardı. Bu yüzden canlı bir kelebeğe dokunamazdım. Babam da merakımı dindirmek için bana kartondan bir kelebek şekli kesti. Daha sonra kartonu bir tahtaya yerleştirip etrafına çiviler çakarak bir kelebek şekli oluştur. O günden sonra dokunamadım herzeyi kartondan yaptı. Ben önceleri o kartonları parmaklarımla boyayarak resimler yapmaya başladım. Yani resimle tanışmam bir kelebek sayesinde oldu.’’

Yaptığı resimlerle sınırların ötesine geçti.

Önceleri parmaklarıyla kartonları boyayarak resim yapmaya başladı. Daha sonra kartonları kullanarak resimlerini kağıtlara, kağıtlardan da tuvallere taşıdı. İlk sergisini açıktan sonra Çek Cumhuriyetindeki bir sergiden davet aldı. Ancak Bir refakatçiyle gitmesi gerekiyordu. Bu sayede Jan Erencel ile tanıştı. Joan Erencel, İstanbul teknik üniversitesinde görme engellilere İngilizce dersi veriyordu. Çek Cumhuriyet’inde başlayan arkadaşlıkları zamanla dostluğa dönüştü. Joan Erencel, Eşref Armağan’ın resimlerinden çok çok etkilendi ve Eşref Armağan’ın Menajerliğini yaptı. Bu sayede yurt dışında birçok sergi açma fırsatı yakaladı.

Hobisi sayesinde kimsenin göremediklerini ilk o gördü 

İsveç’te Üretilen WolwoS60’ın lansman reklamı için teklif aldı. Firma, arabanın ilk kez lansmanda görülmesini istiyordu. Arabanın son halini üretim sürecindeki çalışanlar bile görmemişti. Eşref Armağan’dan lansman için arabanın bir resmini çizmesini istediler. Yani arabayı aslında ilk gren ve herkese gösteren Eşref Armağan oldu. Eşref Armağan bu konuyla ilgili şöyle diyor:’’ Benden arabayı çizmemi istediler çizdim. Arabayı çizdikten sonra onlara dönüp vallahi bende görmedim arabayı diye şaka yaptım.’’

Harvard Üniversitesinde beyin yapısı incelendi.

Eşref Armağan bir Amerika Ziyaretinde Toronto Üniversitesinde Joan Erancel’in bir arkadaşını ziyaret eder. Toronto üniversitesinde ziyaret ettikleri profesör Eşref Armağan’ı perspektif bakış açısı, boyutlandırma ve gölgelendirme kullanımıyla ilgili testlere tabi tutar. Sonuçlar o kadar şaşırtıcıdır ki Armağan Harvard Üniversitesinden bir davet alır. Harvard Üniversitesinde tekrardan testlere tabi tutulur. Sonuçlar Armağan’ın Mükemmele yakın derecede perspektif bakış açısına ve boyutlandırma becerinse sahip olduğunu kanıtlar. Doğuştan görme engelli ressamlar olmasına rağmen böylesi bir beyin yapısına sahip olan ender ressamlardan biri Eşref Armağan

‘’ Benim Başarım çok iyi bir ressam olmam değil. Benim asıl başarım hayalini kurduğum, merak ettiğim şeylerin ardında hiç bitmeyen bir açlık ve azimle koşmam.’’

Eşref Armağan, başarısını böyle açıklıyor. Azmin ve tutkunun zaferi olarak. Göremediği dünyayı dokunarak gördü o. Her şeye rağmen keşfetmeye çalışmaktan asla vazgeçmedi. Onun hikayesi kelebeğiyle başladı.  Dokunmak istediği ancak incitmek istemediği kelebeklerle. Kelebeklerle başladığı hobisiyle dünyayı değiştirdi ve sonunda hayal ettiği o kelebeği çizdi. 






 

Şimdi sizde onun gibi bir kelebeğe dokunarak dünyanızı değiştirebilirsiniz. Eşref Armağan’ın bir resmini sayılarla resim yapma kitiyle yapmak için bize ulaşın.