Seramik ve havada kuruyan kil nedir?

Son güncelleme: 2021-01-03 17:53:36

Tarihi MÖ 6000 yıllarına kadar dayanan seramik, hammaddesi çamur olan ve bu çamurun içinde kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen, feldispat ve kuvars bulunur. Örneğin cam, tuğla, kiremit, porselen, taş bu gruba girer. Aynı zamanda seramik ileri teknolojide, uçak ve uzay endüstride de kullanılmaktadır. Çamurun yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler. Çömlekçi killeri 950-1000 derece arasında, porselen ve stoneware ise 1200-1300 derece arasında fırınlanır. Halk arasında seramik, pişmiş toprak esaslı madde olarak bilinir. Seramikle yapılan ürünler ise, fayans, çanak, çömlek, porselen gibi işlevsel ya da dekoratif ürünlerdir. 

Seramik ve havada kuruyan kil nedir?

 


Tarihi MÖ 6000 yıllarına kadar dayanan seramik, hammaddesi çamur olan ve bu çamurun içinde kayaların dış etkiler altında parçalanması
ile oluşan kil, kaolen, feldispat ve kuvars bulunur. Örneğin cam, tuğla, kiremit, porselen, taş bu gruba girer. Aynı zamanda seramik ileri teknolojide, uçak ve uzay endüstride de kullanılmaktadır. Çamurun yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler. Çömlekçi killeri 950-1000 derece arasında, porselen ve stoneware ise 1200-1300 derece arasında fırınlanır. Halk arasında seramik, pişmiş toprak esaslı madde olarak bilinir. Seramikle yapılan ürünler ise, fayans, çanak, çömlek, porselen gibi işlevsel ya da dekoratif ürünlerdir. 

 

Havada kuruyan kil nedir?

Seramikle tanışmada ilk adım olarak görülebilir. Eğer fırınlama şansınız yoksa seramiği en güzel bu şekilde deneyimleyebilirsiniz. Hava ile kuruyan kil, fırınlama gerektirmez, aynı yapım aşamalarını kullanarak, çamurunuzu yoğurup, şekil verip kurumaya bırakabilirsiniz, hava ile temas ettiğinde ortalama 32 saatte kurur. Bu süre ürününüzün kalınlığına göre değişiklik gösterebilir. İsteğe göre 1000 dereceye kadar da fırınlayabilirsiniz. Kuruduktan sonra akrilik veya guaj boyaları kullanarak boyanabilir. Açtığınız andan itibaren hava ile temas etmeye başlayacağı için, kurumaya da başlayacaktır. Eğer biraz fazla kuruduysa, su onu esnek hale getireceğinden biraz su ile ıslatabilirsiniz. Su geçirmez hale getirmek için de boyanız kuruduktan sonra vernik yapmanız önerilir. Kaynar su ile teması önerilmez.Ayrıca fırınlanmadığı ve sırlanmadığı için de mutfak ürünü olarak kullanılmamalıdır. Dekoratif obje yapımında kullanabilirsiniz. 

 

c2701d88b4b09cc3d210bcd43c061c21.jpg