Sucuk Yöntemi ile Havada Kuruyan Seramik Hamurundan Kalemlik Yapımı

Son güncelleme: 2021-06-23 11:44:48

Sucuk (Fitil, şerit, çubuk) yöntemi (coil construction), elle yuvarlanan uzun şeritler haline getirilen çamurun, üst üste ya da farklı biçimlerle dizilmesi yöntemidir.

Sucuk Yöntemi ile Havada Kuruyan Seramik Hamurundan Kalemlik Yapımı

Sucuk (Fitil, şerit, çubuk) yöntemi (coil construction)elle yuvarlanan uzun şeritler haline getirilen çamurun, üst üste ya da farklı biçimlerle dizilmesi yöntemidir. Aşağıda bu yöntemle yapılmış bir kalemlik modeli göreceksiniz.


Öncelikle kili ince fitiller halinde yuvarlayın. Kalınlıkların her yerde eşit olmasına dikkat etmelisiniz.
Daha sonra kilden istediğiniz ölçüde yuvarlak bir taban çıkarın. Bu tabanın üstüne fitillerinizi döndürerek bir vazo, kalemlik görünümü almasını sağlayın. Eğer şeklinizin fitil görünümünde kalmasını istiyorsanız, her kata hazırlamış olduğunuz çamur (kil+su) karışımını çentik atarak, fırça yardımıyla sürerek devam etmelisiniz.
Eğer fitil görünümü istemiyorsanız, istediğiniz vazoyu, kalemliği istediğiniz boyutta ve şekilde yapıştırmadan fitilleri döndürerek birleştirin. En sonunda içini ve dışını modelaj yardımıyla düzleştirip, kili kaynaştırın. 


Sol tarafta fitil görünümünü kaybetmeyen bir kalemlik görüyorsunuz. Kile şekil verdikten sonra yaklaşık 32 saat kurumasını bekledikten sonra dilediğiniz gibi boyayıp, vernikleyebilirsiniz.